Zonbescherming

Welkom bij de eerste blog van Skin Repair.

Deze keer ga ik je iets vertellen over zonverbranding en zonbescherming.

Wat is zonverbranding?
Een zonverbranding is een acute reactie van de huid wanneer deze te veel ultraviolette (=UV) straling van de zon krijgt. Mensen met allerlei huidtypen, zowel lichte als donkere, kunnen een zonverbranding oplopen. Mensen met een donkere huidtype kunnen echter wel langer in de zon blijven zonder dat ze verbranden.

Hoe ontstaat zonverbranding?
Wie te lang in de zon ligt, verbrandt. De roodheid die bij zonverbranding ontstaat, is tussen elf en twee uur ‘s middags vooral te wijten aan UV-B stralen en in de namiddag aan UV-A stralen. Zonverbranding kan ook veroorzaakt worden door kunstmatige bruiningsapparatuur (zonnebank of solarium) of door UV stralen uit een lichtcabine tijdens lichttherapie voor een huidziekte.

Wat is het risico van zonverbranding?
Door zonverbranding heb je een verhoogde kans op huidkanker. Dit komt niet meteen tot uiting, je kunt dus ook huidkanker krijgen omdat je bijvoorbeeld twintig jaar geleden 1x verbrand bent.
Daarnaast zorgt zonverbranding er ook voor dat je huid sterk verouderd. Waarschijnlijk wist je dit al, maar wist je ook dat het smeren van een goede zonnebrandmiddel ook huidveroudering kan omkeren?

Wat is de beste zonnebrandmiddel?
Het merk zonnebrandmiddel is minder belangrijk dan de inhoud van het middel. Bekijk de verpakking goed en lees goed de ingrediënten lijst door. Let vervolgens op de volgende 4 belangrijke eigenschappen:
1. Breedspectrum zonnebrandmiddel, beschermt zowel tegen UVA als UVB stralen
2. Minimaal beschermingsfactor 30 (factor 50 is nog beter)
3. Kies voor een minerale UV-filter i.p.v. een chemische UV-filter
4. Zonder parfum, zonder parabenen en andere onveilige conserveringsmiddelen

Breedspectrum zonnebrandmiddel
Het is bekend dat zowel UVA als UVB straling kankerverwekkend zijn voor de huid. Een breedspectrum zonnebrandmiddel is een zonnebrandmiddel die de huid beschermt tegen zowel UVA als UVB stralen. Op het flacon van een zonnebrandmiddel staat altijd de hoogte van de beschermingsfactor vermeld. Deze factor geeft aan hoe goed uw huid wordt beschermd tegen alleen de UVB stralen omdat dit de straling is die de meeste zonverbranding veroorzaakt. Om een breedspectrum middel te hebben kijk dan goed of er naast de factor ook een erkende UVA logo vermeld staat. Producten die een hoge filter bevatten tegen zo­wel UVA als UVB stralen bieden immers de beste bescherming tegen verbranding en later tegen het ontstaan van huidkanker. Let ook op dat dagcrèmes met een factor alleen bescherming bieden tegen UVB stralen en niet tegen UVA stralen. Wil je jouw huid optimaal beschermen dien je dus bovenop deze dagcrème ook een breedspectrum zonnebrandmiddel te gebruiken.

Beschermingsfactor (SPF)
De bescher­ming tegen de zon wordt uit­gedrukt in de zoge­naamde bescher­mings­fac­tor of sun protection factor (SP­F). Simpel uitgelegd betekent een beschermingsfactor van bijvoor­beeld 30, dat als iemand zonder bescherming na 10 minuten zou verbranden, deze persoon met een SPF 30 30×10 minuten in de zon kan blijven zonder te verbranden. De duur van de werkelijke bescherming is wel afhankelijk van het huidtype, de zonkracht en hoe goed het middel op de huid is aangebracht.
Ondanks dat iemand dan theoretisch best lang beschermt in de zon kan blijven adviseren wij toch om elke 2 uur opnieuw in te smeren. Dit omdat er door transpiratie, (zwem)water, kleding en andere invloeden van buitenaf de SPF niet meer gegarandeerd is.
Ook is uit onderzoek gebleken dat de meeste mensen niet voldoende zonnebrandmiddel aanbrengen. Het is belangrijk om het middel dus ruim aan te brengen.

Verschil tussen chemische en minerale UV-filters
Er bestaan twee verschillende UV filters, chemische en minerale filters.
Chemische filters trekken echt de huid in en houden hier de UV stralen tegen. Voorbeelden zijn octocrylene en mexoryl. Omdat dit in de huid moet trekken duurt het zo’n 30 minuten na aanbrengen voordat een chemische UV filter gaat werken.
Minerale filters leggen een soort laagje op de huid en weerkaatsen het licht terug. Zinkoxide en titaniumdioxide zijn bekende minerale filters. Een minerale UV filter werkt sneller omdat dit op de huid ligt en niet in de huid hoeft te trekken.

Elke dag onmisbaar!
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het beschermen van de huid tegen de schadelijke effecten van de zon het gehele jaar onmisbaar, als u de huid gezond, mooi en langdurig jeugdig wilt behouden. Ja je leest het goed, het gehele jaar. UV straling is er namelijk vrijwel elke dag, al zie je dit niet altijd met het blote oog, dus ook op bewolkte dagen.
Omdat het vaak niet prettig aanvoelt om een vettige en plakkerige crème of lotion aan te brengen heeft Skin Repair Sunday Brush ontdekt.
Sunday Brush is een 100% natuurlijk mineraal poeder (met minerale UV filter), dat je gezicht, hals en nek dagelijks bescherming biedt tegen de schadelijke effecten van UVA- en UVB stralen. Het zonbeschermingspoeder heeft een SPF van 50 met breed spectrum.
Geen plakkerig of vettig huidgevoel meer! In plaats daarvan breng je snel en vooral moeiteloos een zonbeschermende poederlaag aan met behulp van de zelfdoserende brush.
Klik hier voor meer informatie en het bestellen van de Sunday Brush.

Zorg goed voor je huid! Die heb je tenslotte maar één…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *